Nämnvärda triathlonevenemang

Idag går det att tävla i sporten triathlon i ett flertal länder runtom i världen. Du kan exempelvis resa till Frankrike eller USA för att utöva denna härliga sport. Varför inte kombinera vistelsen med en semester eller anländ några dagar tidigare för att anpassa dig till klimatet? Triathlon består av grenarna simning, cykling och löpning. För den som tävlar krävs uthållighet, målmedvetenhet och även ett visst mått av flexibilitet.

De olika grenarna som ingår i triathlon utförs i en given följd och inleds vanligtvis med distansen för simning för att sedan fortsätta med cykling och avslutas med löpning. Mellan grenarna tar sig den tävlande igenom ett förbestämt växlingsområde för att byta både kläder och utrustning. Distanserna kan delas upp i sprint, olympisk, medel och lång. Det finns även kortare distanser som passar för exempelvis barn, ungdomar och motionärer.

Nämnvärda triathlonevenemang

Några av världens triathlontävlingar

Ett uppskattat lopp körs i franska Nice med namnet ”Nice Triathlon”. Under 2020 genomförs tävlingen ”16° Ironman France – triathlon ironman de Nice 2020”. Simningen genomförs i Medelhavet och cyklingen är kuperad. Loppet går över den franska rivieran och betraktas som Frankrikes mest ikoniska triathlon. Deltagarna får varierande synintryck med bland annat gammal vacker arkitektur och den azurblå kustlinjen under loppet. Under loppet kvalificeras fyrtio platser till världsmästerskapen i IRONMAN på Hawaii.

En annan tävling är Escape from Alcatraz som arrangeras i USA i september. Det här är en fyrtioårig tradition som anordnas i San Francisco. Under Escape from Alcatraz Triathlon samlas världens toppelit inom triathlon för att tävla i detta prestigefyllda lopp. Simningen genomförs från Alcatraz Island in till San Francisco, följt av cykling till Golden Gate Park och sedan löpning till Baker Beach. 2000 atleter deltar och biljetterna säljer ut snabbt varje år.

Triathlon är även en av grenarna under sommar-OS sedan 2000 i Sydney. Då deltog 48 kvinnor och 52 män. Den olympiska triathlontävlingen består traditionellt av en klass för män och en för kvinnor. Loppet innehåller 1,5 kilometer simning, 40 kilometer cykling och 10 kilometer löpning. Under OS i Tokyo 2020 kommer blir det lopp med mixade kön – lag med två män och två kvinnor ställer upp för 300 meter simning, åtta kilometer cykling och två kilometer löpning.