Triathlon i Sverige

Idag går det att springa triathlon på flera orter runtom i Sverige. Bor du i Borås, på Gotland, Halmstad eller Malmö? Inga problem, här finns lopp för dig som älskar att simma, cykla och springa. Ända sedan 1985 har det arrangeras svenska mästerskap i triathlon i Sverige. Sporten kan utföras antingen individuellt eller som lagsport där de olika tävlanden tar varsin sträcka. Svenska Triathlonförbundet administrerar, utvecklar och marknadsför idrotten triathlon i Sverige.

Triathlon handlar om uthållighet och består av grenarna simning, cykling och löpning. Upplägget ser ut som så att grenarna utförs i en följd som i regel startar med simning och avslutas med löpning. Den tävlande växlar i ett särskilt växlingsområdet där det gäller att byta om och växla utrustning. Distanserna delas vanligtvis upp i sprint, olympisk, medel och lång. Utöver dessa finns även kortare distanser för exempelvis motionärer, barn och ungdomar.

Triathlon i Sverige

Gott om lopp

I Malmö arrangeras Triathlon Sprint European Championships av Svenska Triathlonförbundet under 2020. Det blir ett tre dagars event i augusti med bland annat klasser för elit, åldersklasser och öppna klasser. Loppet utgår från Posthusplatsen i närheten av Malmö Centralstation. Ett annat välkänt lopp är Borås Triathlon som arrangeras i maj och firar femårsjubileum 2020. Tävlingen arrangeras vid Almenäs, utanför Borås centrum. Under Borås Triathlon körs både halv IM- och sprintdistans.

Några andra lopp är Gotland Triathlon i juni, arrangerat av Slite Sportklubb. Simningen genomförs i havet vid Slitebukten och det går att övernatta i närheten av tävlingen som hålls kring Slite. Här samlas både elit och entusiastiska motionärer. Alla kan vara med! Även i Halmstad anordnas lopp i form av Halmstad Triathlon, kallad för Sveriges hjärtligaste Triathlon tävling. Simningen körs i Nissan, cyklingen runt Halmstad och löpningen i centrala Halmstad. Under 2020 körs loppet för sjunde gången.

Något som har gjort triathlon så populärt är att den passar så bra både för motionärer och elitidrottare. Dessutom är sporten varierad till sin natur vilket gör att många barn och ungdomar lockas av sporten. Ambitionsnivån och kapaciteten formar sporten och avgör nivån på antal pass och intensiteten. Även valet av tävlingar kan anpassas efter den individuella ambitionsnivån. I Sverige finns inte mindre än 250 triathlonföreningar runtom i landet för den som vill testa!