Triathlon och fitness

Triathlon är en av de tuffaste och mest uthållighetskrävande sporterna som finns idag. Under en triathlontävling kommer du växla mellan tre olika grenar: simning, cykling och löpning. Detta gör att du utöver att ha en väldigt bra kondition och ett psyke av stål dessutom måste förbereda dig på och träna inför tre olika saker samtidigt. Om du tappar i en av grenarna kan det kosta dig hela loppet och all träning bli förgäves.

För att överhuvudtaget kunna ställa upp i en triathlontävling måste du ha en väldigt hög nivå av det som kallas fitness. Det vill säga att du behöver vara allroundtränad. Du måste vara stark nog för att orka men inte ha så pass mycket onödiga muskler att den extra vikten kostar dig viktiga sekunder. För den som är ute efter både en snygg kropp och en riktigt tuff utmaning är triathlonträning det perfekta upplägget.

De olika grenarna i triathlon

Triathlon och fitness

Om du ska tävla i triathlon är den första grenen simning. Det finns ett par olika varianter på distanser i alla grenar, men det ursprungliga är 2,4 miles (3,86 km) simning i öppet vatten. Du får själv välja vilket simsätt du ska använda men det vanligaste är att simma crawl. Det är dels det simsätt som är snabbast om man kan det, dessutom används inte benen i stor utsträckning vilket är positivt inför de kommande grenarna.

Efter simningen måste du snabbt upp på land, krångla dig ur våtdräkten och i cykeltrikåerna. Standarddistansen för cyklingen är ungefär 18 mil (som jämförelse är Vätternrundan som brukar anses som ett tufft lopp 31,5 mil). Du cyklar på landsväg med din egen cykel. Det normala är att en lättvikts sportcykel används för att kapa tid i grenen. Det finns ett särskilt område på banan där du får förvara din cykel förberedd på det sätt du önskar.

Ett triathlon avslutas med löpning. Om du tävlar enligt iron man-reglerna som är de ursprungliga är det ett fullt marathon som gäller innan du är i mål och äntligen får vila. För dig som inte är fullt så vältränad finns det gott om triathlontävlingar där de olika distanserna i deltävlingarna är kortade rejält så du kan börja med en ”lätt” tävling och sedan avancera uppåt i takt med att du blir bättre.