Triathlons historia

Triathlon är en tävling i tre delar; simning, cykling och löpning. Den har en historia som sägs ha sitt ursprung på 1900-talet, då med tre stycken varierande grenar inom idrott. Ordet kommer från grekiskan där ”treis” betyder tre och ”athlos” betyder tävling. Det finns olika typer av tävlingen, men vanligtvis består den av simning, cykling och löpning, till exempel i OS och Ironman tävlingar. Många säger att ursprunget kommer från Frankrike.

På 1900-talets början ägde tävlingar rum i tre olika idrottsgrenar, med olika namn. Den första ”registrerade” tävlingen ägde rum i Frankrike 1901 och kallades ”Les trois sports”, de tre sporterna. Den bestod av löpning, cykling och kanotpaddling. År 1921 blev detta evenemang ett standard Triathlon då kanotpaddlingen byttes ut mot simning. Tävlingar med tre sporter spreds över resten av Frankrike, men det fanns inga bestämda regler och det var ett litet evenemang i världssammanhang.

Modern historia inom Triathlon

Triathlons historia

Det första moderna evenemanget inom Triathlon hölls år 1974 i Kalifornien. Det var Jack Johnstone och Don Shanahan, som var medlemmar i San Diego Track Club, som även hjälpte till att hålla de första evenemangen. Det var Johnstone som fick stå för all organisering, men Shanahan var den som ville lägga till en cykeletapp i tävlingen. De använde ordet Athlon som finns i tävlingar som biathlon och lade sedan till det grekiska ordet för tre, därav Triathlon.

Ironman Triathlon kom upp som idé år 1977, då det talades om vilka atleter som var i bäst form. John Collins, som deltog i den första tävlingen 1974, menade att cyklister kanske var mer uthålliga än andra idrottare. Då kom tanken om en tävling i tre redan existerande uthållighetstävlingar, något Collins föreslog. Den som skulle kamma hem vinsten skulle kallas ”Iron man”. Den första Iron Man-tävlingen hölls 1978 och av 15 startande slutförde 12 stycken tävlingen.

Runt år 1980 spred sig Triathlon från USA till norra Europa, där den första Triathlon-tävlingen hölls i Tjeckoslovakien. Evenemangsorganisatören IMG samarbetade med amerikanska tv-kanalen CBS för att skapa ett evenemang likt det i USA. Den första europeiska Triathlon-tävlingen hölls i Nice år 1982. År 1985 grundandes European Triathlon Union (ETU), med tankarna om en framtida organisation i hela världen. Triathlon är en olympisk gren sedan år 2000 och är nu ett välkänt evenemang världen över.