Allt du behöver veta om Triathlon

Lär dig allt om triathlon med min hjälp. Jag älskar triathlon då det både är krävande och roligt. I det här inlägget kan du läsa mer om triathlon i allmänhet. Jag gillar speciellt hur uthållig du måste vara för att orka genomföra hela tävlingen och det kräver mycket träning för att kunna bli redo. Ursprungligen tros Triathlon komma från Frankrike och att det uppstod på 1920- eller 1930-talet under olika namn.

Allt du behöver veta om TriathlonNär det kommer till modern triathlon har den dock sitt ursprung i San Diego i Kalifornien då deras lokala löparklubb anordnade en tävling med simning, cykling och löpning. Namnet Triathlon började användas på 1970-talet och det anspelar på namnet Biathlon, vilket är skidskytte. Triathlon är en gren i OS sedan år 2000 och antalet deltagare ökar stadigt genom åren. Det finns även gott om andra tävlingar i denna tävling.

Hur fungerar ett Triathlon?

Ett Triathlon består alltså av tre stycken deltävlingar; simning, cykel och löpning. Simningsdelen sker oftast i havet eller en sjö och valfritt simsätt godkänns, crawl används av elitdeltagare. Tävlingen finns i olympisk distans, Långdistans och Sprintdistans. Ironman är en tävling i Triathlon och den äger rum på flera platser i världen. Kalmar Triathlon är den enda svenska tävlingen som har Ironman-status och den går av stapeln i augusti varje år.

Cyklingen är moment två i ett Triathlon och vanligtvis sker den på asfaltsvägar. Som längst är cykelmomentet på 180 km, vilket den enbart är under en Ironman. Löpningen kommer sist och det går därför långsammare än i vanliga löptävlingar då benen är trötta efter det långa cyklingsmomentet. Vid växlingarna mellan de olika delmomenten byts utrustning till att passa den kommande grenen. Hur växlingarna går till kan variera beroende på vilken distans du tävlar i.

Jag älskar Triathlon eftersom det är varierande och finns i flera olika distanser. Det är kul att kunna börja med den lägsta distansen och sedan öva upp uthålligheten. Att både få simma, cykla och löpa i samma gren tycker jag är det bästa, då jag gillar de alla tre. Jag gillar att under off-season bygga upp min kondition och uthållighet för att sedan kunna tävla när tävlingssäsongen inleds. Träning är bra för både kropp och knopp.